maanantai 26. marraskuuta 2012

Loisia siellä..

..toivottavasti ei täällä.
Netin lehdistä saa nykyään aika usein lukea erilaisista loisongelmista. On luteita, täitä, kihomatoja.. Pistää miettimään MIKSI. Ollessani itse lapsi, ei meillä ollut sellaisia ongelmia. Ei kellään ollut. Miksi niitä siis nyt on?

Meille on kahdesti tullut tänä aikana kun lapsia on ollut, varoitussoitto eri kaveriperheistä, että heillä on epäilys täi- tai mato-tartunnasta. Olen ollut puheluista niin kiitollinen, vaikka tiedän ettei sellaista ole kiva ilmoittaa, minusta ei olisi. Mutta tuollaisella vastuuntuntoisella toiminnalla estetään niiden leviämistä. Siksi nostan näille äideille hattua.

Reissussa, sekä meno, että tulomatkalla pysähdyimme vessatauolle Joensuun Prismaan. Kummallakin kerralla jonottaessamme naisten vessan, huomasin saman ilmiön:
Vessoista tuli naisia, jotka lähtivät suoraan kaupan puolelle pesemättä käsiään. Wc-kopeissa kun ei ollut käsienpesumahdollisuutta, vaan niiden ulkopuolella, ja nämä ihmiset eivät käyttäneet sitä. Ihmettelin kovasti, ja ongelma tuskin on paikallinen.

Nyt kun kuvittelee ihmisen, joka ei pese vessailun jälkeen käsiään, menevän vaikka tomaatteja pyörittelemään; liian raaka, liian pehmeä..
Jos nyt olisi jonkinlaista loisongelmaa, niin leviäisköhän ne noihin tomaatteihin? Kyllä vaan. Olen ottanut tavaksi pesaista kaikki vihannekset, varsinkin ne joita ei ole valmiiksi pakattu, pikku tilkalla pesuainetta. Ja sen näkeminen konkreettisesti, etteivät ihmiset huolehdi käsien pesusta, saa minut tekemään niin entistä tarkemmin.

Tätä suuresti ihmettelen aikana, jona ihmisten tietoisuuden hygieniasta ja erilaisten sairauksien karttamisesta pitäisi olla huipussaan. Tietoa on. Sitä tungetaan suut silmät ja korvat täyteen. 

Jatkuukohan tällainen leväperäisyys, mikäli huhuttu, rankempi noro-virus tyyppi todella rantautuu Suomeen? Se jää nähtäväksi.





2 kommenttia:

  1. Hei. Pakko kommentoida. Kyllä noita ötökköjä on ollut iät ajat. Omassa lapsuudessa oli syyhypunkkia, täitä, kihomatoja yms. mutta eipä tuo aihe ole virallinen kahvipöytäkeskustelu, valitettavaa sinänsä ettei monikaan puhu noista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmaan ollu sinänsä, eihän ne nyt yks kaks tosiaan mistään oo kehittyny. Mutta tuntuu kuin niistä olisi nyt isompi ongelma kuin 20vee sitten. Luteitakin on aina ollut, mutta nyt niistä on tulossa jo ongelma Suomessa. Ainahan on sekin mahdollisuus että olen väärässä.
      Mahatautiakin on ollu iät, ajat muttei sitä silti itselleen toivo, ja toivoo, ettei kukaan sitä toisiin levittäisi;)

      Poista